historische buurtschap

Leenderstrijp


Ver weg van de drukte en toch centraal ligt Leenderstrijp. Deze historische buurtschap ademt sfeer en gemoedelijkheid uit.

Aan de langgerekte Strijperstraat staan vele oude langgevelboerderijen. Komend vanuit Leende leidt de weg je al slingerend het Leenderbos in. Maar voor je daar bent, is er alle reden om even halt te houden.

In het hart van de buurtschap staat een ruim honderd jaar oude kruidenierswinkel. Ooit opgericht door de plaatselijke bevolking om een eigen lagere school te bekostigen. Tegenwoordig is het een supermarkt, ontmoetingsplek en toeristische trekpleister in één. Maar Leenderstrijp heeft ook een fietscafé, diverse vakantiewoningen en allerlei kampeermogelijkheden.

Het oude gehucht kent vele plekken die tot de verbeelding spreken. De kleine Sint Janskapel op een heuvel net buiten het dorp. De karakteristieke driehoekige pleintjes, omzoomd door oude boerderijen. De nauwe straatjes. De jaarlijkse kermis en openluchtmis. Het kleurrijke plaatselijke schuttersgilde houdt met succes eeuwenoude tradities levend. 

Wonen in Leenderstrijp is elkaar kennen, groeten en ontmoeten. Voor passanten en recreanten is de buurtschap een oase van rust te midden van prachtige groene natuur.

Bezoek Leenderstrijp per fiets, te voet óf te paard. Kom langs en proef de echte Brabantse gastvrijheid.

Nostalgische kruidenierswinkel

Kruidenierswaren kopen op de pof. Dit is niet alleen iets van de vorige eeuw, want het kan nog steeds bij Coop Sint Jan. Dit is de oudste nog zelfstandige kruidenierswinkel van Nederland.

De winkel is in 1916 opgericht door de inwoners van Leenderstrijp. Het doel was om met de winkel een eigen lagere school te bekostigen.

Strijpenaren waren lid van de winkelvereniging en dat zijn ze nog steeds. Zij willen de winkel en de rijke historie die hieraan verbonden is graag behouden. De sfeer is nog steeds ouderwets, maar het aanbod voldoet aan alle wensen van de huidige tijd.

Meet over Coop Sint Jan

Kunst onder de snelweg


Hoe maak je van een eenvoudig tunneltje een waar Meesterwerk? Je ziet het in het Strijpertunneltje. Deze tunnel vormt een verbinding tussen de kernen van Leende en Leenderstrijp. Een mural vertelt het verhaal van Leende. De fresco werd ontworpen door Beeldentemmers en is gerealiseerd met bewoners in de buurt. Niet te hard rijden, dus!

Bijzondere boerderijen


Leenderstrijp is een klein dorp met grootse bezienswaardigheden. Met name de mooie langgevelboerderijen zijn meer dan de moeite waard om te bekijken. Een langgevelboerderij is een rechthoekig boerderijtype waarbij voorhuis, stal en schuur aan elkaar zijn gebouwd en alle deuren geplaatst zijn in de lange gevels. De diverse boerderijen, verdeeld over het dorp, vormen samen een uniek beeld dat bezoekers vaak versteld doet staan.