De parel van Brabant

Heeze

Op het eerste gezicht: een eigentijds dorp. Op het tweede gezicht? Een historische parel. Precies deze dynamiek maakt Heeze zo veelzijdig. Boven

alles is het een plek met veel cultuurhistorie, prachtig gelegen aan de Strabrechtse heide.

Lopend of rijdend door Heeze passeer je allerlei panden en locaties die een boeiend verhaal vertellen. Sommige duidelijk te herkennen, zoals Kasteel Heeze. Andere onopvallend, zoals de prachtige pastorie. Vervlochten met horeca, winkels en boetiekjes vormen ze een levendig centrum waar voor ieder wat te beleven is.

Onbetwist hoogtepunt in het dorp is de jaarlijkse theaterparade van de Brabantsedag, elke laatste  zondag van augustus. Zo’n 40.000 bezoekers komen van ver om zich te vergapen aan de schitterende creaties en acteurs van diverse wagenbouwersgroepen. Zij beelden elk op unieke wijze de rijke geschiedenis uit van het Hertogdom Brabant.  In ruim 60 jaar tijd is de Brabantsedag uitgegroeid tot een evenement van internationale allure. Samenspel van cabaret, kunst, toneel, straattheater en muziek, en daarmee een unieke beleving voor jong en oud.


Maar Heeze is meer dan de Brabantsedag. Het is een plek waar je op veel verschillende manieren kunt opladen en verblijven. Waar je eindeloos dwaalt over de paarse heide en geniet van een heerlijke lunch of diner.

Waar naast sport en ontspanning ook moderne kunst en cultuur alle ruimte krijgen. Zoals bij het laagdrempelig georganiseerde Kunstsmullen, waar alle zintuigen geprikkeld worden door kunst, cultuur en lokale gastronomie met elkaar te verbinden.

Bezoek Heeze per fiets, te voet óf per trein. Laat je verrassen en ontdek steeds iets nieuws, in jezelf of in de ander.

Adelijke woning, Kasteel Heeze

Kasteel Heeze is eeuwenlang het middelpunt geweest van de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. Het bestaat uit twee delen: het middeleeuwse slot Eymerick en het nieuwere zeventiende-eeuwse kasteel. Hier woont de adellijke familie Van Tuyll. Een deel van de statige woning is te bezichtigen en de zeventiendeeeuwse inrichting is nog grotendeels intact. Vooral de rijkversierde badkamer uit de achttiende eeuw, prachtige zeventiende-eeuwse wandtapijten en de geheime kamer zijn bijzonder.

Meer over Kasteel Heeze

Schaapjes tellen bij Schaapskooi

Grenzend aan de Strabrechtse Heide ligt een heuse schaapskooi. Hier huist regelmatig een kudde van ruim 350 Kempische heideschapen, die graast op de Brabantse heidevelden. De kudde is bijna het hele jaar te bewonderen tijdens een wandel- of fietstocht over de Strabrechtse Heide. In het voorjaar zijn de schapen te bekijken tijdens de jaarlijks terugkerende Lammetjesdag.


Schaapskooi Heeze
De Plaetse 70
Heeze


Meer over de schaapskooi

De grootste theaterparade van het jaar: Brabantsedag

Een theaterparade met huizenhoge decors en tweeduizend acteurs die de cultuur en de historie van het hertogdom Brabant in beeld brengen.

Dat is de Brabantsedag. Een bijzonder evenement voor jong en oud, waarin ernst en humor, werkelijkheid en fantasie elkaar afwisselen. Een overdonderende belevenis! 

Op de laatste zondag in augustus, om 13.30 uur gaat de theaterparade van start en wordt het publiek geboeid met expressief toneelspel.

Meer over de Brabantsedag

Terug in de tijd op Strabrechtplein

Het Strabrechtplein was ooit één van de mooiste plekjes van Heeze. In 1830 bestond het buurtschap uit 45 boerderijen en huizen. Een oeroude nederzetting waar de tijd was blijven stilstaan. 

Hier konden de schilders uit de Haagse en Amsterdamse scholen zich helemaal uitleven. Ook nu is het plein dat wordt omgeven door prachtige langgevelboerderijen nog zeer de moeite van het bezoeken waard. Fiets er eens langs!

Strabrechtplein
Heeze