historische buurtschap

Leenderstrijp


Ver weg van de drukte en toch centraal ligt Leenderstrijp. Deze historische buurtschap ademt sfeer en gemoedelijkheid uit.

Aan de langgerekte Strijperstraat staan vele oude langgevelboerderijen. Komend vanuit Leende leidt de weg je al slingerend het Leenderbos in. Maar voor je daar bent, is er alle reden om even halt te houden.

In het hart van de buurtschap staat een ruim honderd jaar oude kruidenierswinkel. Ooit opgericht door de plaatselijke bevolking om een eigen lagere school te bekostigen. Tegenwoordig is het een supermarkt, ontmoetingsplek en toeristische trekpleister in één. Maar Leenderstrijp heeft ook een fietscafé, diverse vakantiewoningen en allerlei kampeermogelijkheden.

Het oude gehucht kent vele plekken die tot de verbeelding spreken. De kleine Sint Janskapel op een heuvel net buiten het dorp. De karakteristieke driehoekige pleintjes, omzoomd door oude boerderijen. De nauwe straatjes. De jaarlijkse kermis en openluchtmis. Het kleurrijke plaatselijke schuttersgilde houdt met succes eeuwenoude tradities levend. 

Wonen in Leenderstrijp is elkaar kennen, groeten en ontmoeten. Voor passanten en recreanten is de buurtschap een oase van rust te midden van prachtige groene natuur.

Bezoek Leenderstrijp per fiets, te voet óf te paard. Kom langs en proef de echte Brabantse gastvrijheid.

Nostalgische kruidenierswinkel

Kruidenierswaren kopen op de pof. Dit is niet alleen iets van de vorige eeuw, want het kan nog steeds bij Coop Sint Jan. Dit is de oudste nog zelfstandige kruidenierswinkel van Nederland.

De winkel is in 1916 opgericht door de inwoners van Leenderstrijp. Het doel was om met de winkel een eigen lagere school te bekostigen.

Strijpenaren waren lid van de winkelvereniging en dat zijn ze nog steeds. Zij willen de winkel en de rijke historie die hieraan verbonden is graag behouden. De sfeer is nog steeds ouderwets, maar het aanbod voldoet aan alle wensen van de huidige tijd.

Meer over Coop Sint Jan

Kunst onder de snelweg


Hoe maak je van een eenvoudig tunneltje een waar Meesterwerk? Je ziet het in het Strijpertunneltje. Deze tunnel vormt een verbinding tussen de kernen van Leende en Leenderstrijp. Een mural vertelt het verhaal van Leende. De fresco werd ontworpen door Beeldentemmers en is gerealiseerd met bewoners in de buurt. Niet te hard rijden, dus!

Bijzondere boerderijen


Leenderstrijp is een klein dorp met grootse bezienswaardigheden. Met name de mooie langgevelboerderijen zijn meer dan de moeite waard om te bekijken. Een langgevelboerderij is een rechthoekig boerderijtype waarbij voorhuis, stal en schuur aan elkaar zijn gebouwd en alle deuren geplaatst zijn in de lange gevels. De diverse boerderijen, verdeeld over het dorp, vormen samen een uniek beeld dat bezoekers vaak versteld doet staan.

Hieronder een lijst van de merkwaardigste hoeven:

 • Strijperstraat 24a/26. Langgevelboerderij uit 1735 of 1738.
 • Strijperstraat 25. Langgevelboerderij uit 1820
 • Strijperstraat 36. Langgevelboerderij uit 1856.
 • Strijperstraat 38. Langgevelboerderij uit het eind van de 18e eeuw. Een balk bevat het jaartal 1610. Voor de hoeve staan eeuwenoude linden.
 • Strijperstraat 42. Langgevelboerderij uit het begin van de 18e eeuw, deels nog in een oude steensoort uitgevoerd.
 • Strijperstraat 44. Langgevelboerderij uit het begin van de 18e eeuw. Ze bevat een binnendeur met jaartal 1730.
 • Riesten 2. Langgevelboerderij uit 1818 en Rijksmonument.
 • Strijperstraat 50. Langgevelboerderij uit 1900.
 • Strijperstraat 59. Langgevelboerderij uit de tweede helft van de 18e eeuw.
 • Zaalstraat 1. Langgevelboerderij uit het begin van de 18e eeuw.
 • Klooster 1. Langgevelboerderij uit 1857.
 • Klooster 16. Langgevelboerderij uit de 19e eeuw. Er wordt beweerd dat hier bij het graven van de kelder stenen van de oude Sint-Janskapel tevoorschijn zijn gekomen.
 • Heerstraat 2. Langgevelboerderij uit de 19e eeuw.

Sint-Janskapel in Leenderstrijp

De Sint-Janskapel, majestueus gelegen op een heuvel in Leenderstrijp, is meer dan slechts een kapel - het is een monument doordrenkt van geschiedenis.

Oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw als een indrukwekkende kapel gewijd aan Sint-Jan de Doper, onderging de kapel een periode van verval na 1648 vanwege het verbod op het katholieke geloof. De gelovigen werden gedwongen om te kerken in schuilkerken, en de kapellen werden gesloten.

In 1843 rees de Sint-Janskapel opnieuw uit de ruïnes, na het herstel van godsdienstvrijheid rond 1840. De heuvel waarop de kapel staat, herbergt niet alleen de nieuwe constructie, maar ook de overblijfselen van de oorspronkelijke kapel, waardoor het terrein een historische gelaagdheid krijgt.

De architectuur van de bakstenen kapel is eenvoudig maar betoverend, bekroond met een zadeldak en voorzien van twee topgevels. Aan de achterzijde prijkt een rechthoekige apsis. Binnenin wacht een keramische replica van een gestolen zestiende-eeuwse houten schotel met het beeld van Sint-Jan.

Tijdens restauraties in 1973 en 1999 is de kapel in haar oude glorie hersteld, waardoor het een erkend rijksmonument is geworden. 


De klokjes van Leenderstrijp

Ontdek de betoverende geschiedenis van de klokjes uit de voormalige kapel van Leenderstrijp. Vanaf 1440 hingen er klokjes in het klokkentorentje van de kapel totdat deze in verval raakte na het verbod op het roomskatholieke geloof in 1648.

Het verhaal neemt een interessante wending in 1815, toen burgemeester J.B. Clephas probeerde om beslag te leggen op de klokjes. Dit leidde tot een juridisch steekspel tussen Clephas en Frans van Dijk, de bewoner van de boerderij waar de klokjes werden opgeslagen. Uiteindelijk besliste de gouverneur dat de gemeente de klokjes moest bewaren, maar de zorgvuldigheid ontbrak en in 1829 werden ze zelfs verkocht voor oud metaal aan de gemeente Reppel (België).

In 2004 begon een zoektocht naar de klokjes in de boerderij aan het Kaatsveld. Gewapend met schop, grondboor en metaaldetector werden vloeren en stallen onderzocht, maar het mysterie blijft onopgelost. Geen enkel klokje werd onder de vloer aangetroffen.


Meer over deze mythe

De hulpschool in Leenderstrijp

In het jaar 1867 besloot het gemeentebestuur van Leende om het onderwijs in Leenderstrijp uit te breiden. De keuze viel op een hulpschool, en hiervoor werd de oude valkenierswoning van Hermanus van Dijk aangekocht na wat onderhandelingen over de prijs. Deze uitbreiding werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van zowel het rijk als de provincie, waarbij lokale invloeden, zoals Johannes Franciscus Pompen, een grote rol speelden.

Aannemer Lucas van Gaal uit Geldrop kreeg de opdracht om de school te bouwen en werd daarbij gesteund door timmerman Jan van Kuijk en kuiper Laurens Vroomans uit Leende.

Het bouwproject omvatte diverse werkzaamheden, zoals het inrichten van een schoollokaal, de bouw van een privaat en het vervangen van de zolder. Uiteindelijk werd Petrus Beijers op 15 februari 1869 benoemd als de eerste hulponderwijzer van Leenderstrijp. Beijers, geboren in Lierop, had al ervaring als waarnemend schoolmeester in Vlierden.

Na twee jaar op Leenderstrijp keerde Beijers terug naar zijn geboorteplaats, waar hij later hoofd der school werd en opmerkelijke bijdragen leverde aan het onderwijs. Zo kende het begin van het hulpschooltje op Leenderstrijp zijn eerste succesvolle jaren met Petrus Beijers als de hulponderwijzer.

In 1898 werd in het gebouw van de hulpschool omgetoverd tot melkfabriek De Eensgezindheid. Leenderstrijp moest tot 1916 wachten op weer een eigen school. 

Meer over de hulpschool